Det mångkulturella samhället

När jag var ung lärde jag mig att vår svenska julgran inte alls var svensk. Seden kom enligt min mor från Tyskland. Småningom lärde jag mig steg för steg att det mesta av våra Svenska seder och bruk har sitt ursprung  utanför våra nuvarande gränser. Att fira jul överhuvudtaget har blivit en Svensk sed, men har ursprunget någon annanstans. Midsommar lär ska vara en blandning av olika religiösa inslag, Pizza är ju Italiensk från början, osv.

Så jag vill påstå att vår svenska kultur är mångkulturell.

De som idag vill se flera olika kulturer leva parallellt i Sverige, måste då kunna svara på några frågor:

För det första; Hur länge kommer kulturen att vara mångkulturell innan den smälter ihop till en och samma? Det är väl inte tjugo år sedan vår Svenska ”Alla helgons dag” fick börja vika sig för den amerikanska ”Haloween”. På så vis utvecklas och förändras en kultur.  Ett annat exempel är att när vi fick möjlighet att lagra och lyssna på musik elektroniskt, började  främst unga i hela världen att kopiera musiken utan tillstånd. Det är olagligt, men upplevs inte olagligt av dem.

För det andra; Vill vi påverka den processen? I så fall hur och varför. Vi kan ju  knappast lagstifta mot att säga att något är ”fett bra”, eller att ha keps på sig inomhus. Så hur stoppar vi det?  I skolan fick vi förr veta hyfs och vett, men det är ju borttaget idag. Och varför ska man inte få ha keps på sig om det inte hindrar ens arbete?

För det tredje: Vår Svenska historia, vilken betydelse har den idag? Ska vi fortsätta vara stolta över att vara Svenskar och  så fall vilken sorts  Svenskar, ny- eller gammal-svenskar? Ska vi fortsätta, ja då måste ju historieämnet i skolan skrivas om ordentligt.

Hittar man inte svaren på detta, kommer oundvikligen kulturen att allt snabbare bli ensartad. Alla kommer att fira jul på samma sätt, använda samma uttryck, stjäla det man själv tycker man vill ha. Osv.

Följaktligen anser jag att vår svenska kultur fortfarande är ”Svensk”, d.v.s. ett otroligt hopkok av många kulturer, fast kokandet går fortare idag än igår. Det gör det än viktigare idag än igår att lära sig sin släkts historia, för ”Den som inte lär av historien kommer att upprepa den”


RSS 2.0